‘Ik wil dicht bij de ontwikkelingen staan want dit is ook mijn toekomst’

11 Oct 2024 | Interview

Gijs Laurentzen woont al zijn hele leven in de wijk De Zilverkamp. Twee jaar geleden kocht hij zijn eerste woning. Hij is actief betrokken bij het project Zilverkamp Aardgasvrij en maakt deel uit van de klankbordgroep en twee werkgroepen.

“Toen ik mijn woning kocht, begon ik me te verdiepen in verduurzaming. Het was lastig om een betrouwbare partij te kiezen uit het aanbod van ‘duurzaamheidsboeren’.” Gijs liet een quikscan uitvoeren. “De adviseur kwam met een offerte van 10.000 euro voor isolatie. Online las ik dat het met meer dan de helft goedkoper kon. Ik besloot om offertes op te vragen bij lokale ondernemers. Ik vond een goede partij voor de muren en vloeren. Geen ‘harde’ verkoop, maar met focus op goede service.”

Van woning naar wijk
Naast het verduurzamen van zijn woning raakte Gijs ook betrokken bij de bredere energietransitie in zijn wijk. “Toen ik hier kwam wonen, ontving ik een brief van de gemeente met de vraag of en hoe ik mijn woning wilde verduurzamen. Ze waren ook op zoek naar inwoners voor de klankbordgroep Zilverkamp Aardgasvrij. Zo rolde ik er vanzelf in,” vertelt Gijs.

Jongeren en energietransitie
Gijs merkt op dat jongeren vaak weinig aandacht besteden aan de energietransitie. “In gesprekken met vrienden komt het onderwerp pas ter sprake als ze een huis willen kopen of verbouwen. Dat is een natuurlijk moment om vragen te stellen zoals: Hoe ziet mijn huis er over tien of twintig jaar uit? Wat kan ik nu slim aanpakken? En welke financiële middelen heb ik daarvoor nodig?”. Hij wijst op de overvloed aan informatie die jongeren kan overweldigen. “De energietransitie is overal, maar het is een containerbegrip geworden. We moeten het concreet maken met heldere, praktische informatie. Bijvoorbeeld op een flyer met zinnen zoals: ‘Dit verandert er voor jou als bewoner van De Zilverkamp.’ Zo wordt het tastbaar en relevant.”

Laten we gewoon beginnen
“Om De Zilverkamp aardgasvrij te krijgen, moet de gemeente de inwoners in beweging krijgen. Meestal is het andersom: als inwoner verwacht je iets van de gemeente. Het is belangrijk dat inwoners meepraten en meedenken over veranderingen die ons allemaal aangaan. We moeten gewoon beginnen en niet afwachten op de rest.”

De wijk in: van idee naar actie
Om de energietransitie echt van de grond te krijgen in De Zilverkamp, ziet Gijs een belangrijke rol weggelegd voor plekken zoals het Energieloket. “Daar kun je terecht met vragen over het verduurzamen van je woning. Ze hebben spreekuren, maar ik denk dat het nóg krachtiger kan als ze meer de wijk in gaan. Ga als experts eens in gesprek met het winkelend publiek. Zo spreek je mensen in hun eigen omgeving en daarmee verlaag je de drempel voor een dialoog.”

Gijs ziet het belang van direct actie ondernemen, hoe groot of klein die stappen ook zijn. Hij benadrukt dat de energietransitie ons allemaal raakt. ‘We moeten samen vooruit, want dit gaat ons allemaal aan. Ik wil dicht bij de ontwikkelingen staan, want dit is ook mijn toekomst.”

Dit interview is geschreven in opdracht van gemeente Lingewaard.